keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Éclairs vanille – Vaniljaleivokset

Nyt on kyllä jääny blogin päivittely muutamalta päivältä..

Tuossa muutama päivä takaperin päätin vihdoin ja viimein kokeilla Ranskalaisia éclair-leivoksia, joihin löysin ohjeen täältä.




Éclairs vanille – Vaniljaleivokset
Resepti kirjasta: Ladurée – Sucrée

Valmiita leivoksia: 10 kpl

Työjärjestys:
1.  Valmista murotaikina ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
2. Valmista leipurinkerma ja nosta jääkaappiin jäähtymään.

3. Kaulitse murotaikina ja nosta murotaikinalevy uudelleen jääkaappiin.
4. Valmista tuulihattutaikina
5. Leikkaa murotakina suorakulmioiksi ja nosta vielä kylmään odottamaan.
6. Pursota tuulihattutaikina leivoksiksi ja nosta jokaisen leivoksen pinnalle murotaikinalevy. Paista leivokset ja nosta ritilälle jäähtymään.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita leipurinkermaan.
8.  Täytä ja koristele jäähtyneet leivokset.



Croustillant sablé pour éclairs – Vaniljamurotaikina leivosten pinnalle
100 g voita
125 g vehnäjauhoja
125 g hienoasokeria
1 hyppysellinen jauhettua vaniljaa

1. Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi. Nypi kulhossa jauhot, sokeri, vanilja ja voi tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään tunnin ajaksi.

2. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Taikina murenee helposti, mutta yritä silti saada levystä yhtenäinen. Nosta taikinalevy uunipellin päällä tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja leikkaa taikinalevystä terävällä veitsellä 2 cm x 12 cm –kokoisia suorakulmioita.  Säilytä kylmässä käyttöön asti.

Vinkki: Itse käytin reseptiin jauhetun vaniljan sijaan reilun ruokalusikallisen itse tekemääni vaniljasokeria ja vähensin sen vain alkuperäisestä sokerimäärästä. Vaniljasokeria on helppo valmistaa. Sen kun vain surauttaa tehosekoittimella ensin vaniljatangon hienoksi, lisää pari desiä hienoa sokeria ja ajaa seoksen tasaiseksi. Näin saat leivonnaisiisi aidon, pehmeän vaniljanmaun ilman keinotekoisen vanilliinin pistävyyttä. Vaniljasokeri säilyy lasipurkissa useita kuukausia. Koska tuoreesta vaniljatangosta tulee sokeriin jonkin verran kosteutta, sokeri voi kuivahtaessaan hieman paakkuuntua, mutta paakut saa helposti murenemaan lusikalla sekoittamalla. 

Crème pâtissière aérée – Kermavaahdolla kuohkeutettu leipurinkerma
1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
4 munankeltuaista
80 g hienoasokeria
30 g maissitärkkelystä
25 g voita
125 g kermaa

1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa sisältä siemenet veitsenkärjen hamarapuolella tai tylpällä veitsenkärjellä. Lämmitä kattilassa maito, vaniljatanko ja vaniljansiemenet kiehumispisteeseen, mutta älä anna sen kiehahtaa. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuutin ajan.

2. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri, kunnes seos vaalenee ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Poista kattilasta vaniljatanko ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta munaseokseen ja kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna varovasti ja koko ajan huolellisesti vispilällä sekoittaen, kunnes seos juuri ja juuri kiehahtaa.

3. Ota kattila liedeltä ja kaada kiisseli kulhoon. Anna kiisselin jäähtyä 10 minuutin ajan siten, että se säilyy lämpimänä, muttei kiehuvankuumana. Sekoita kiisseliin voi, peitä pinta tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin jäähtymään.

4. Aseta vatkauskulho hetkeksi jääkaappiin viilenemään ennen kerman vatkausta. Vatkaa jääkaappikylmä kerma kulhossa jäykähköksi vaahdoksi. Sekoita vaniljakiisseli vispilällä tasaiseksi ja sekoita se lastalla varovasti kermavaahdon joukkoon.

Pâte à choux - Tuulihattutaikina
120 g vehnäjauhoja
1 dl täysmaitoa
1 dl vettä
10 g hienoasokeria
1 hyppysellinen suolaa
80 g voita
4 kananmunaa

1. Siivilöi jauhot. Kuumenna kattilassa maito, vesi, sokeri, suola ja voi kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä. Lisää jauhot nesteeseen lastalla voimakkaasti sekoittaen kunnes saat tasalaatuisen taikinan. Nosta kattila uudelleen liedelle ja kuumenna taikinaa miedolla lämmöllä minuutin ajan koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

2. Siirrä taikina kulhoon ja lisää munat yksitellen, sekoittaen lastalla huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnes taikina on tasalaatuista. 

3. Esilämmitä uuni 180 C asteeseen. Pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille 10 mm:n tyllalla kymmenen 12 cm pitkää tankoa ja nosta jokaisen tangon päälle vaniljamurotaikinalevy.

Vinkki: Mikäli et omista sopivankokoista tyllaa, voit leikata jämäkän pakastepussin kulmaan läpimitaltaan noin 10 mm:n suuruisen reiän ja käyttää sitä pursotinpussina.

4. Paista leivoksia uunin keskitasolla 8 – 10 minuutin ajan kunnes ne alkavat pullistua ja raota sitten hyvin varovasti uunin luukkua 2 – 3 mm, jotta höyry pääsee karkaamaan. Jatka paistamista uunin luukku edelleen raollaan, itse kampesin ohuen puisen lastan luukun väliin, kunnes leivokset ovat kullanruskeita, noin 30 min ajan. Ota leivokset uunista ja nosta ritilälle jäähtymään.

5. Kun leivokset ovat jäähtyneet, tee pohjaan kolme reikää 8 mm:n tyllalla, yksi reikä keskelle ja yksi reikä 2 cm kummastakin päädystä. Täytä leivokset samaa 8 mm:n tyllaa käyttäen kermavaahdolla kuohkeutetulla leipurinkermalla. Koristele siivilöimällä pinnalle tomusokeria.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti