sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Happy birthday to me!

Eilen vietimme minun syntymäpäiviä, ja tein itselleni kakun! :)

Kaikki ohjeet on kinuskikissan sivuilta.


Pohjana mehevä suklaakakkupohja.

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50-60 minuuttia

Kostutus:
1 ¼ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

00aa4
Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.
Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.




Täytteenä käytin minttu-valkosuklaatäytettä

2 liivatelehteä
2 ½ dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
½ dl piparminttulikööriä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(vihreää ja sinistä elintarvikeväriä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Lämmitä piparminttulikööri kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Yhdistä tuorejuusto ja likööri-liivateliemi. Sekoita sitten muuhun täytteeseen. Värjää halutessasi täytettä vihreällä ja sinisellä elintarvikevärillä. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Vinkki1. Piparminttuliköörin sijaan voi käyttää myös ruokakaupoista saatavaa piparminttuaromia. Mausta tuorejuusto aromilla (½-1 tl). Liivatteita ei tarvita liköörin jäädessä pois. Valkosuklaa jähmettää täytteen.
Vinkki2. Minttutäytteeseen sopivan kostukkeen voi tehdä piparminttuliköörillä tai -aromilla maustetusta maidosta tai vaikkapa Frezza Chokomint -kahvijuomasta.



Ja kuorrutteeksi tein vaahtokarkkitaikinan 

Vaahtokarkkitaikina (marshmellow fondant, MMF) soveltuu kakkujen kuorruttamiseen ja koristeiden tekemiseen. Tässä koko homma kuvineen alusta loppuun ja muutaman vinkin kera. MMF:n valmistusta olen itse opiskellut mm. Kaurislapselta ja Marielta.
Itse käytän taikinaan lähes poikkeuksetta Haribon valkoisia vaahtokarkkeja. Näitä saa mm. Citymarketeista ja Stockmannilta. Jos haluat värillistä kuorrutetta, voit toki hyödyntää valmiiksi oikean sävyisiä karkkeja. Huomioithan kuitenkin, että tarvitsemasi tomusokerimäärä voi merkistä riippuen poiketa ohjeessa mainitusta.

Ainekset:
300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä

Vinkki: käytä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria: saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!


1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Saadaksesi varmemmin saman tuloksen kuin minä: heiluta mittaa niin, että tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten vielä sen verran, että 4 dl tulee täyteen.

2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.

3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.


4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n. 2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi. Huom: mikrojen tehoissa voi olla suuriakin eroja, joten vaahtokarkkien sulaminen ei välttämättä kestä täyttä paria minuuttia.


5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Vinkki. Värin sekoittamisen edetessä massa saattaa jäähtyä ja alkaa muuttua sitkeäksi. Siirry silloin seuraavaan vaiheeseen – voit jatkaa värjäämistä samalla, kun vaivaat taikinaan tomusokeria.


6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.

7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. (Itselläni taikina kyllä tarttuu öljystä huolimatta.) Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki.


8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista.
Vinkki1.Tomusokerin menekki vaihtelee huomattavasti vaahtokarkkien koostumuksesta riippuen. Toisten vaahtokarkkien kanssa riittää tässä vaiheessa 2 dl tomusokeria, toisiin saattaa kulua koko paketti. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Liian kova taikina on hankala kaulittava ja sitkeä syötävä. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu.
Vinkki2. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.


9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.


10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemilläkuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!).
Voit myös muovailla taikinasta koristeita ja antaa niiden kovettua huoneenlämmössä.
Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.

1 kommentti:

  1. Hei! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista